31 stycznia 2015r. na pływalni „Delfin” w Połańcu odbyły się I Ogólnopolskie Zawody Pływackie o Puchar Połańca. W pięciu kategoriach wiekowych, tj. roczniki 2005-2001 wystartowało 161 zawodników z 10 klubów i były to: Centrum Staszów, KKP Delfin Kłobuck, KS Wisła Puławy, MTP Lublinianka Lublin, MUKP Korona Swim Kielce, MUKP MOSiR Kielce, MUKS Foka Sandomierz, MUKS Unia Busko Zdrój, UKS Wodnik Krasnystaw oraz gospodarz zawodów LKS Delfin Połaniec. Busko Zdrój reprezentowała ekipa 10 zawodników miedzy innymi: Elias Klaudia. Pham Trong Oliwia, Adamczyk Aleksandra, Szumilas Wiktoria, Źerebiec Maciej, Służalski Maciej, Tomczyk Hubert, Stępień Kacper, Jan Lis i Światek Filip. Wszyscy zawodnicy zaprezentowali wysoką formę plasując się w czołówce i poprawiając swoje rekordy życiowe.

Miejsca zawodników:

1. Światek Filip złoto na 50m. stylem dowolnym; złoto na 50.m stylem motylkowym; złoto na 50m. stylem klasycznym

2. Lis Jan zloto na 100m. stylem dowolnym; srebro na 50m. stylem klasycznym

3. Tomczyk Hubert brąz na 50m. stylem grzbietowym; 6 miejsce stylem dowolnym

4. Stępień Kacper brąz na 50m. stylem dowolnym; brąz na 50m. stylem klasycznym

5. Żerebiec Maciej brąz na 50m. stylem motylkowym; brąz na 100m. stylem dowolnym; 5 miejsce na 50m. stylem dowolnym

6. Służalski Maciej 7 miejsce na 50m. stylem klasycznym; 13 miejsce na 50m. stylem dowolnym

7. Szumilas Wiktoria 6miejsce na 50m. stylem dowolnym; 8 miejsce na 100m. stylem dowolnym

8. Adamczyk Aleksandra 6 miejsce na 50m. stylem motylkowym; 10 miejsce na 50m. stylem dowolnym; 10 miejsce na 100m stylem dowolnym

9. Elias Klaudia 6miejsce na 50m. stylem grzbietowym; 8miejsce na 50m. stylem dowolnym

10. Pham Trong Oliwia 5 miejsce na 50m. stylem grzbietowym; 9 miejsce na 50m. stylem dowolnym

Duże brawa należą się dla Filipa Świątka(trener Adrian Szumilas) który trzykrotnie stawał na najwyższym podium i zdobywając tytuł najlepszego zawodnika w kategorii 13 lat, otrzymując pamiątkową statuetkę.

Już teraz serdecznie zapraszamy do kibicowania naszym zawodnikom 14.03.2015 na pływalni w Busku Zdroju gdzie odbędzie się pierwsza edycja Małej Świętokrzyskiej Ligi pływackiej.

Słowa podziękowania za wspieranie działalności statutowej klubu oraz pomoc przy organizacji zawodów pływackich należą się: przedstawicielom władz Miasta, Panu Marianowi Raganowi - Dyrektorowi BOSiR działaczom oraz rodzicom naszych zawodników.

Wszystkich chętnych na zajęcia pływackie Klub UNIA Busko Zdrój serdecznie zaprasza na obiekt buskiej pływalni przy BOSiR ul. Grotta 3a,od poniedziałku do piątku
w godzinach od 15 30 do godz. 17 30.