• zuzia
  • Mania
  • Wika
  • Mieszko

Tydzień po młodszych kolegach, którzy otworzyli ligowe rozgrywki na swojej pływalni, najstarsi zawodnicy Unii Busko-Zdrój wystartowali w 1 Rundzie Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, która odbyła się na pływalni Powiatowego Centrum Sportowego w Staszowie.

W zawodach wzięło udział 179 zawodników z 10 klubów pływackich: Centrum Staszów, KS KSZO Ostrowiec, MUKP Korona Swim Kielce, MUKP Orka MOSiR Kielce, MUKS UNIA Busko-Zdrój, SKP Barakuda Starachowice, SL Salos Cortile Kielce, TS Akwedukt Kielce, UKP Fala Kraśnik i UKS Wodnik Końskie.

UNIĘ Busko-Zdrój reprezentowała ekipa trenowana przez Adriana Szumilasa w składzie: Michalina Kuc, Mieszko Papier, Kacper Stępień, Ewa Sroka, Jakub Bisikiewicz, Amelia Kwiatkowska, Weronika Kuc, Mikołaj Przodo, Julia Lackorzyńska, Filip Schabowski, Ksawery Smoliński, Artur Władny, Zuzanna Szybajło, Maja Arabska, Wiktor Litwiński, Zuzanna Zalewska, Paulina Rączka oraz Zuzanna Kozieł.

W kategorii wiekowej 14 - 15 lat na podium stanęli wszyscy buscy pływacy: Ewa Sroka (2 miejsce na dystansie 100m stylem grzbietowym), Jakub Bisikiewicz (3 miejsce na dystansie 400 m stylem dowolnym), Amelia Kwiatkowska (dwa pierwsze miejsca za dystanse 200 m stylem klasycznym i 100 m stylem zmiennym), Weronika Kuc (2 miejsce na dystansie 200 m stylem klasycznym i 3 miejsce na dystansie 100 m stylem zmiennym), Mikołaj Przodo (dwa pierwsze miejsca na dystansach 200 m stylem klasycznym oraz 100 m stylem zmiennym).

Wśród trzynastolatków Julia Lackorzyńska zdobyła 3 miejsce w wyścigu na 200 m stylem klasycznym, a Filip Schabowski był drugi na 100 m stylem zmiennym i trzeci na 50 m stylem dowolnym.

Najmłodsze w dużej lidze -  nasze dwunastoletnie zawodniczki wywalczyły: Zuzanna Szybajło - 1 miejsce na 100 m stylem zmiennym, 2 miejsce na 50 m stylem dowolnym; Maja Arabska - 2 miejsce na 100 m stylem grzbietowym, Zuzanna Zalewska - 2 miejsce na 200 m stylem klasycznym oraz Paulina Rączka - 3 miejsce na 200 m stylem klasycznym.

Nie mniej emocjonujące były wyścigi sztafetowe na dystansie 4 x 50 m stylem zmiennym, po których w ścisłej czołówce znalazły się 3 drużyny MUKS UNIA. Skład dziewcząt: Zuzanna Kozieł, Zuzanna Zalewska, Maja Arabska i Zuzanna Szybajło wygrały w kategorii 12 lat. W kategorii 13 lat: Wiktor Litwiński, Artur Władny, Filip Schabowski i Ksawery Smoliński zdobyli drugie miejsce. Wśród 14-15 latków, Ewa Sroka, Weronika Kuc, Amelia Kwiatkowska i Julia Lackorzyńska zdobyły również miejsce drugie.

Po Pierwszej rundzie Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej nasz klub zajmuje trzecie miejsce w punktacji klubowej. Pierwsze miejsce zajmuje KS KSZO Ostrowiec, drugie - Salos Cortile Kielce.

W rankingu "najlepszych wyników według punktów" czołowe miejsca zajęły buskie zawodniczki. W grupie 14 - 15 latek Amelia Kwiatkowska za dystans 200 m stylem klasycznym (czas 2:50.45) - 2 miejsce oraz za dystans 100 m stylem zmiennym (czas 1:12.01) - 3 miejsce. W grupie 12 latek  Zuzanna Szybajło za dystans  m stylem dowolnym (czas 30.33) - 2 miejsce, za dystans 100 m stylem zmiennym (czas 1:17.41) - 3 miejsce.

Wszystkim zawodnikom serdecznie gratulujemy.

galeria zdjęć

UMiG Busko Zdrój Zadanie publiczne "Popularyzacja sportu oraz szkolenie młodzieży uzdolnionej sportowo w dziedzinie pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój