• zuzia
  • Mania
  • Wika
  • Mieszko

23 kwietnia na pływalni Delfin Połańcu odbyła się 3 Runda Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Podopieczni trenerów Michała Majewskiego i Michała Skoczylasa rywalizowali ze 150 zawodnikami z 9 klubów pływach zrzeszonych w Świętokrzyskim Okręgowym Związku Pływackim.  Unię Busko-Zdrój reprezentowali: Milena Gubała, Małgorzata Jamioł, Marcel Stachowicz, Oliwer Gliński, Oskar Szczepański, Jakub Małek, Błażej wilk, Ksawery Wilk, Antoni Krzysztoszek, Miłosz Papier, Mikołaj Podsiadło, Mateusz Kwiatkowski, Filip Kochańczyk, Wiktor Stachowicz, Marcel Borto, Oliwier Bączek, Filip Kozieł, Julia Marzec i Leon Przodo.

W startach indywidualnych na podium stanęli:
Leon Przodo - 2 miejsce na 200 m stylem zmiennym
Milena Gubała - 3 miejsce na 100 m stylem klasycznym
Marcel Stachowicz - 3 miejsce na 50 m stylem grzbietowym
Jakub Małek - 3 miejsce na 100 m stylem klasycznym
Julia Marzec - 3 miejsce na 200 m stylem dowolnym

Bardzo dobrze zaprezentowała się również drużyna sztafetowa w składzie: Oliwer Gliński, Milena Gubała, Błażej Wilk i Marcel Stachowicz. W kategorii wiekowej 11 lat zdobyli 2 miejsce na dystansie 4 x 50 m stylem dowolnym.

Po trzeciej rundzie ligowych zawodów Unia Busko zajmuje 4 miejsce razem z Towarzystwem Sportowym w Połańcu. Pierwsze trzy miejsca nalezą do: KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, MUKP Orka MOSiR Kielce i Centrum Staszów. Strata punktów do podium jest bardzo mała, więc kolejne, powakacyjne rundy będą kluczowe w walce o trzecie miejsce.

Młodsza grupa buskich pływaków jeszcze przed wakacjami weźmie udział w zawodach rangi mistrzowskiej - Drużynowym Wieloboju Pływackim Dzieci 10 - 11 lat, który odbędzie się 4 i 5 czerwca na pływalni Powiatowego Centrum Sportowego w Staszowie.

Sponsorem buskich pływaków jest REALNET Marek Ciszewski i MASTERGRUPA Marcin Ciesielski.

galeria zdjęć

UMiG Busko Zdrój Zadanie publiczne "Popularyzacja sportu oraz szkolenie młodzieży uzdolnionej sportowo w dziedzinie pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój