• zuzia
  • Mania
  • Wika
  • Mieszko

XXI Edycja Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej rozpoczęła się w połowie lutego na Pływalni Miejskiej im. Stefana Komendy w Busku-Zdroju.  120 zawodników z 7 klubów pływackich województwa świętokrzyskiego rywalizowało w sześciu konkurencjach indywidualnych (50 m stylem dowolnym, 50 i 100 m stylem grzbietowym, 50 i 200 m stylem klasycznym oraz 50 m stylem motylkowym) oraz w wyścigach sztafetowych ( 4 x 50 m stylem dowolnym).

Gospodarzy zawodów reprezentowała  liczna, 21 osobowa ekipa w składzie: Milena Gubała, Pola Wawro, Natalia Bławat, Małgorzata Jamioł, Marcel Stachowicz, Oskar Szczepański, Oliwer Gliński, Jakub Małek, Ksawery Wilk, Szymon Charyga, Mikołaj Posiadło, Miłosz Papier, Mateusz Kwiatkowski, Antoni Krzysztoszek, Filip Kochańczyk, Marcel Borto, Leon Przodo, Jakub Wójcicki, Nina Kaleta, Anna Wójcicka i Oliwier Bączek

Wśród 11 latków trenowanych przez Michała Skoczylasa, na podium stanęli: Marcel Stachowicz (2 - 50 m stylem dowolnym, 2 - 50 m stylem motylkowym), Milena Gubała (2 miejsce - 200 m stylem klasycznym), Oliwer Gliński (2 - 100 m stylem grzbietowym), Oskar Szczepański (3 - 50 m stylem dowolnym), Małek Jakub (3 - 100 m stylem grzbietowym), Jakub Wójcicki (3 - 200 m stylem klasycznym). Jedyna - 10 letnia zawodniczka buskiej Unii Nina Kaleta zdobyła dwa drugie miejsca na dystansach 50 m stylem dowolnym i motylkowym. 9 letnia Anna Wójcicka, która pierwszy raz brała udział w zawodach uplasowała się na 2 pozycji w wyścigu na dystansie 50 m stylem dowolnym.

Rywalizacja w zespołach sztafetowych przyniosła dwa miejsca na podium dla 11 latków. Drugie miejsce zajęli Oliwer Gliński, Jakub Wójcicki, Marcel Stachowicz i Oskar Szczepański, natomiast dziewczynki: Natalia Bławat, Pola Wawro, Nina Kaleta i Milena Gubała - miejsce trzecie.

Zawody te były o tyle ważne dla buskich pływaków, ponieważ dla grupy zawodników trenowanych przez Michała Majewskiego i Rajmunda Pawia były to pierwsze zawody, w których brali czynny udział. Witamy na pokładzie nowych reprezentantów klubu: Szymona Charygę, Mikołaja Podsiadło, Miłosza Papiera, Mateusza Kwiatkowskiego, Antoniego Krzysztoszka, Filipa Kochańczyka, Marcela Borto, Annę Wójcicką i Oliwiera Bączka.

W punktacji klubowej, po pierwszej rundzie zawodów, buscy pływacy zajmują 5 miejsce. Strata do najlepszych klubów nie jest duża, więc następne zawody są szansą na odrobienie punktów.

Sponsorem buskich pływaków jest REALNET Marek Ciszewski i MASTERGRUPA Marcin Ciesielski.

galeria zdjęć

UMiG Busko Zdrój Zadanie publiczne "Popularyzacja sportu oraz szkolenie młodzieży uzdolnionej sportowo w dziedzinie pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój