• buskowianka

Przydatne Strony

Sponsorzy

Mastergrupa

b_300_250_16777215_00_images_131895580_1120711201732488_7105135482187150240_o.jpg

"Bijemy rekordy pod patronatem Pawła Korzeniowskiego" pod taką nazwą 19 grudnia 2020r.,  na Krytej Pływalni MOSiR w Oświęcimiu odbywały się zawody pływackie organizowane przez UKP UNIA Oświęcim oraz Małopolski Okręgowy Związek Pływacki.

W rozgrywkach wzięło udział 473 zawodników z 73 klubów pływackich z całej Polski. Ze względu na panującą pandemię i aktualne obostrzenia, zawody podzielone były na bloki startowe aby w każdym mogło uczestniczyć nie więcej niż 150 pływaków.

Busko-Zdrój reprezentowało troje zawodników MUKS UNIA, którzy w 2020 roku zostani powołani do Kadry Wojewódzkiej: Weronika Kuc, Amelia Kwiatkowska i Mikołaj Przodo. Udział w zawodach poprzedzony był kwalifikacją na podstawie ilości punktów FINA uzyskanych za 1 najlepszy wynik na danym dystansie.

Cała trójka buskich pływaków startowała w wyścigach na dystansie 100 m stylem klasycznym i 200 m stylem zmiennym. Weronika Kuc (rocznik 2008) pokonała 7 zawodniczek m.in z Gliwic, Kalisza i Rudy Śląskiej uzyskując 2 miejsce na dystansie 100 m stylem klasycznym, na dystansie 200 m stylem zmiennym stanęła tuż za podium z czwartą lokatą.

Amelia Kwiatkowska (rocznik 2007) w wyścigu na 100 m stylem klasycznym uzyskała 8 lokatę, plasując się w połowie rankingu w tej konkurencji. Na 200 m stylem zmiennym była 12.

Mikołaj Przodo (rocznik 2007) zakończył wyścig w stylu klasycznym na 6 miejscu, natomiast w stylu zmiennym - na 11.

Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój. Za nawodnienie zawodników Unii Busko-Zdrój odpowiada Buskowianka - naturalna woda mineralna z Uzdrowiska. Sponsorem Buskich pływaków jest Mastergrupa i Realnet Nieruchomości Marek Ciszewski.