• buskowianka

Przydatne Strony

Sponsorzy

Mastergrupa

W dniach 18 - 20 grudnia czteroosobowa ekipa zawodników trenowanych przez Adriana Szumilasa brała udział w Mistrzostwach Polski Juniorów Młodszych 14, które rozgrywane były na Pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wśród 578 zgłoszonych zawodników z 146 klubów pływackich z całej Polski, barwy naszego klubu reprezentowali: Angelika Brutkowska, Michalina Kuc, Mieszko Papier i Milena Skoczylas.

Organizatorami zawodów byli Polski Związek Pływacki, Gmina Ostrowiec Świętokrzyski - Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Ostrowcu Świętokrzyskim oraz Klub Sportowy KSZO w Ostrowcu Świętokrzyskim. Ze względu na panującą pandemię i ograniczenie ilości zawodników do 150, rozgrywki podzielone były nie tylko na bloki startowe ale również na sesje, w których odbywały się poszczególne konkurencje eliminacyjne. Podczas wydarzenia, pierwszy raz nie rozgrywano Finałów B, więc w najlepszych poeliminacyjnych seriach mogła wystąpić jedynie pierwsza ósemka zawodników w danej konkurencji.

Największymi sukcesami poszczycić się może Milena Skoczylas. Na dystansie 50 m stylem motylkowym uzyskała wynik 29.91s. co dało jej 9 miejsce i zarazem 1 miejsce na liście rezerwowej do Finału A. Zawodniczce zabrało pięć setnych sekundy aby wystartować w Finale Mistrzostw Polski. 200 m stylem motylkowym ukończyła na 14 pozycji z czasem 2:43.10, natomiast 100 m tym samym stylem z 15 miejscem i czasem 1:09.11

Angelika Brutkowska startując w stylu klasycznym uzyskała czas 38.97 w wyścigu na 50 m (41 miejsce), 1:25.94 na 100 m (51 miejsce) oraz 3:09.87 w rywalizacji na dystansie 200 m (43 miejsce).

Michalina Kuc poprawiła swoje rekordy życiowe w dystansach 400 m stylem zmiennym (18 miejsce z czasem 5:49.26), 400 m stylem dowolnym (45 miejsce z czasem 5:10.20) i 800 m stylem dowolnym (21 miejsce z czasem 10:32.19)

Mieszko Papier - buski grzbiecista uplasował się na 33 pozycji w wyścigu na 200 m stylem grzbietowym (2:26.15), na 400 m stylem dowolnym był 47 z czasem 4:50.15, natomiast 100 m stylem grzbietowym pokonał z czasem 1:08.96 uzyskując 42 lokatę. Wszystkie wyniki to jego aktualne "życiówki".

Trener Adrian Szumilas podsumowuje Mistrzostwa Polski jako bardzo dobre doświadczenie dla zawodników na przyszłość i docenia ich nowe rekordy życiowe, które są godnymi jak na zawody takiej rangi czasami.

Sponsorem wyjazdu naszej reprezentacji na Mistrzostwa Polski Juniorów Młodszych 14 lat był Marcin Ciesielski - Firma MASTERGRUPA

O nawodnienie naszych zawodników dba Buskowianka - naturalna woda mineralna z Uzdrowiska Busko-Zdrój S. A.

Dzień I:

Milena Skoczylas - 100 m stylem motylkowym:

Angelika Brutkowska - 50 m stylem klasycznym:

Michalina Kuc - 400 m stylem zmiennym:

Mieszko Papier - 200 m stylem grzbietowym

Dzień II:

Angelika Brutkowska - 100 m stylem klasycznym:

Michalina Kuc - 400 m stylem dowolnym:

Mieszko Papier - 400 m stylem dowolnym:

Milena Skoczylas - 50 m stylem motylkowym:

Dzień III:

Michalina Kuc - 800 m stylem dowolnym: