• buskowianka
b_300_250_16777215_00_images_DSCN4420.JPG

Na wniosek Zarządu MUKS UNIA sześcioro zawodników oraz trzech trenerów zostało nagrodzonych prestiżową Nagrodą Starosty Buskiego w dziedzinie kultury fizycznej.

Każdego roku Zarząd Powiatu Buskiego przyznaje nagrody i wyróżnienia sportowcom, trenerom i osobom wyróżniającym się działalnością sportową.

Nasi zawodnicy i trenerzy znaleźli się w zacnym gronie sportowców i trenerów z takich klubów sportowych jak: BMUKS Ring w Busku-Zdroju, Arena Busko, Amatorski Klub Sportowy 1947 Busko - Zdrój czy Uczniowski Klub Sportowy MIŁEK w Wiślicy.

Ze względu na panującą pandemię, w tym roku nie odbyło się uroczyste rozdanie nagród podczas Gali Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Busku-Zdroju. Pamiątkowe dyplomy, listy gratulacyjne oraz materiały promocyjne w imieniu Starosty Buskiego wręczył zawodnikom i trenerom Prezes MUKS UNIA Wojciech Papier.

Nagrody otrzymali:

Mieszko Papier (rocznik 2006) - grzbiecista, wielokrotnie stojący na podium podczas  ligowych zawodów. XIX edycję Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej ukończył na 5 miejscu w Klasyfikacji Generalnej 14 latków.

Mikołaj Przodo (rocznik 2007) - pływa stylem klasycznym, w mijającym roku 9 razy stanął na podium w zawodach ligowych. Został powołany do Kadry Młodzików Województwa Świętokrzyskiego. Zdobył 3 miejsce w klasyfikacji indywidualnej 13 latków XIX edycji Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej.

Amelia Kwiatkowska (rocznik 2007) - buska żabkarka i grzbiecistka. Najlepsza 13 letnia zawodniczka XIX edycji Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Powołana do Kadry Młodzików Województwa Świętokrzyskiego. Wielokrotna medalistka Zimowych Mistrzostw Okręgu Świętokrzyskiego w kategorii Młodzik i Open.

Franciszek Gawlik (rocznik 2008) -  zdobył 4 medale Zimowych Mistrzostw Okręgu Świętokrzyskiego w kategorii Młodzik, wielokrotnie stojący na podium podczas XIX edycji Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, którą zakończył zdobywając 2 miejsce w klasyfikacji generalnej chłopców 12 letnich.

Weronika Kuc (rocznik 2008) - wielokrotna medalistka Zimowych Mistrzostw Okręgu Świętokrzyskiego w kategorii Młodzik, powołana do Kadry Młodzików Województwa Świętokrzyskiego. Wielokrotna zwyciężczyni wyścigów podczas XIX edycji Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, którą ukończyła zdobywając 3 miejsce w klasyfikacji generalnej dziewcząt 12 letnich.

Milena Skoczylas (rocznik 2006) - pływa stylem motylkowym, medalistka Zimowych Mistrzostw Okręgu Świętokrzyskiego w kategorii Open, wielokrotnie nagradzana podczas XIX edycji Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, którą ukończyła z 4 miejscem w klasyfikacji generalnej dziewcząt 14 letnich.

Nagrodzeni zawodnicy cechują się wysoką kulturą osobistą, zaangażowaniem i systematycznym uczęszczaniem na treningi oraz postawą prawdziwego sportowca zarówno w klubie jak i poza nim.

trener Adrian Szumilas - ukończył Akademię Wychowania Fizycznego w Katowicach, trener II klasy i instruktor pływania, ratownik WOPR, nauczyciel wychowania fizycznego. Szkoli najstarszych zawodników i przygotowuje ich do najważniejszych zawodów pływackich takich jak: Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Okręgu Świętokrzyskiego, Duża Świętokrzyska Liga Pływacka. Pod jego okiem zawodnicy zdobyli 4 miejsce w drużynowej klasyfikacji generalnej XIX edycji Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Sześciokrotnie nagrodzony Nagrodą Starosty Buskiego w Dziedzinie Kultury Fizycznej.

trener Michał Majewski - ukończył Akademię Wychowania Fizycznego w Katowicach, instruktor pływania, nauczyciel wychowania fizycznego, przygotowuje zawodników do udziału w Małej Świętokrzyskiej Lidze Pływackiej. Pod jego okiem zawodnicy zdobyli 2 miejsce w drużynowej klasyfikacji generalnej XIX edycji Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Dwukrotnie nagrodzony Nagrodą Starosty Buskiego w Dziedzinie Kultury Fizycznej.

trener Michał Skoczylas - Instruktor pływania z licencją Polskiego Związku Pływackiego, fizjoterapeuta, instruktor nordic walking, wychowawca na koloniach dla dzieci i młodzieży. Ukończył kurs dla ratowników przedmedycznych. Studiował na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzieżą. Szkoli techniki pływackie u najmłodszych zawodników klubu oraz przygotowuje ich do udziału w zawodach w ramach Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. . Pod jego okiem zawodnicy zdobyli 2 miejsce w drużynowej klasyfikacji generalnej XIX edycji Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Nagrodzony Nagrodą Starosty Buskiego w Dziedzinie Kultury Fizycznej.

Zawodnikom i trenerom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.