• buskowianka

W dniach 26 - 27 września 2020 r. w Powiatowym Centrum Sportowym w Staszowie odbyły się ogólnopolskie zawody pływackie - V Otwarte Mistrzostwa Staszowa, które pierwotnie planowane były na kwiecień, jednak sytuacja epidemiczna zmieniła plany organizatorom.  Mimo to udało się zorganizować rozgrywki, w których wzięło udział 309 zawodników z 23 klubów pływackich, wśród których UNIĘ Busko-Zdrój reprezentowali zawodnicy z wszystkich trzech grup treningowych.

Oprócz UNII Busko-Zdrój w zawodach wzięli udział reprezentanci następujących klubów: Aquator Kozienice, BOSiR Brzesko, CENTRUM Staszów, FREGATA Głogów Małopolski, Koral Morawica, KP Neptun Stargard, KS Korona Kraków, KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, MKP Bobry Dębica, MUKP KORONA-Swim Kielce, MUKP Orka MOSiR Kielce, RWKS SPARTA Biłgoraj, Salos Cortile Kielce, TS Połaniec, UKS 48 Warszawa, UKS Aquarius Lesko, UKS Delfin Tarnobrzeg, UKS Olimpic Warka, UKS ORKA Częstochowa, UKS Piątka Konstantynów Łódzki, UKS Ósemka Toruń, UKS Żoliborz Warszawa.

Pierwszy dzień zawodów to rywalizacja najmłodszych zawodników. Nasza ekipa, trenowana na co dzień przez Michała Skoczylasa i Michała Majewskiego zdobyła 4 miejsce w klasyfikacji drużynowej. W startach indywidualnych na podium stanęli: Marcel Stachowicz - 3 miejsce za dystans 50 m stylem grzbietowym (oraz 4 miejsce  - 50 m stylem dowolnym), Zuzanna Szybajło - 2 miejsce za dystans 100 m stylem zmiennym i 3 miejsce za dystans 50 m stylem grzbietowym oraz Leon Przodo - 3 miejsce za dystans 100 m stylem zmiennym.

MLB

Tuż obok podium , jednak z wysoko punktowanymi miejscami stanęli:

Arabska Maja:  4 miejsce - 50 m stylem grzbietowym

Kaleta Nina: 4 miejsce - 25 m stylem grzbietowym, 5 miejsce 25 m stylem dowolnym

Małek Jakub: 4 miejsce - 100 m stylem zmiennym, 6 miejsce - 50 m stylem klasycznym

Szczepański Oskar: 5 miejsce - 50 m stylem dowolnym, 5 miejsce - 50 m stylem grzbietowym

Wilk Ksawery: 7 miejsce - 50 m stylem dowolnym, 7 miejsce - 50 m stylem grzbietowym.

Wójcicki Jakub: 4 miejsce - 50 m stylem grzbietowym, 5 miejsce - 50 m stylem klasycznym

Sztafeta 4 x 50 m stylem zmiennym w składzie Jakub Wójcicki, Jakub Małek, Leon Przodo, Marcel Stachowicz wywalczyła 6 pozycję.

Drugi dzień staszowskich mistrzostw w pływaniu gościł zawodników powyżej 11 roku życia. Drużyna Adriana Szumilasa w składzie: Emil Baran, Jakub Bisikiewicz, Angelika Brutkowska, Franciszek Gawlik, Magdalena Grochowina, Michalina Kuc, Weronika Kuc, Amelia Kwiatkowska, Bartosz Lachowski, Julia Lackorzyńska, Igor Litwiński, Mieszko Papier,  Mikołaj Przodo, Filip Schabowski, Milena Skoczylas, Ksawery Smoliński, Artur Władny po udanych, rozgrywanych dzień wcześniej zawodach w ramach Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej również zaprezentowała wysoki poziom przygotowania do wyścigów.

DA

Kategorie wiekowe podzielone były na wiek: 11 - 12 lat, 13 - 14 lat, 15 - 16 lat i 17 - 18 lat.

W stylu grzbietowym Mieszko Papier (rocznik 2006) zdobył 1 miejsce (dystans 200 m) i 3 (dystans 100 m).  W młodszym roczniku (2007) Amelia Kwiatkowska wywalczyła dwa 2 miejsca na tych samych dystansach, natomiast Jakub Bisikiewicz stanął na 3 miejscu na podium za dystans 200 m. Franciszek Gawlik (rocznik 2008) w wyścigu na 100 m zdobył 2 pozycję.

Styl klasyczny należał do Weronik Kuc (rocznik 2008) Amelii Kwiatkowskiej. Weronika wygrała wyścig w swojej kategorii, Amelia była druga (dystans 100 m).

Milena Skoczylas (rocznik 2006) była najlepsza na dystansie 100 m stylem motylkowym i trzecia w wyścigu na 100 m stylem dowolnym.

Sztafeta na dystansie 4 x 50 m stylem zmiennym w składzie Weronika Kuc, Amelia Kwiatkowska, Milena Skoczylas i Michalina Kuc zdobyła 4 miejsce.

Drużynowo, tak jak w pierwszy dzień zawodów buscy pływacy uplasowali się na 4 pozycji.

W statystyce medalowej całych zawodów Unia Busko-Zdrój zajęła 7 miejsce.

Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest finansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój. Za nawodnienie zawodników Unii Busko-Zdrój odpowiada Buskowianka - naturalna woda mineralna z Uzdrowiska. Sponsorem Buskich pływaków jest Dolina Nidy i Realnet Nieruchomości.

GALERIA ZDJĘĆ