• buskowianka

Buscy pływacy, jako gospodarze pierwszych zawodów po przerwie związanej z obostrzeniami dotyczącymi koronawirusa nie zawiedli swoich kibiców. Podczas 5 Rundy Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, która odbyła się 26 września 2020, uplasowali się drużynowo tuż obok podium, za KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, Salos Cortile Kielce i Barakudą Starachowice.  Oprócz wymienionych klubów na Pływali Miejskiej w Busku-Zdroju rywalizowali pływacy z MUKP Orki MOSiR Kielce, SSiR Centrum Staszów, Towarzystwa Sportowego w Połańcu, UKP Fali Kraśnik i UKS Ósemki Toruń. W sumie 83 zawodników w wieku 12 + walczyło w 5 konkurencjach indywidualnych i w sztafecie.

Unię Busko-Zdrój reprezentowała ekipa trenowana przez Adriana Szumilasa w składzie: Jakub Bisikiewicz, Angelika Brutkowska, Franciszek Gawlik, Magdalena Grochowina, Michalina Kuc, Weronika Kuc, Amelia Kwiatkowska, Bartosz Lachowski, Igor Litwiński, Mieszko Papier, Mikołaj Przodo, Milena Skoczylas, Oliwia Wnuk

b_750_424_16777215_00_images_DSCN7473.JPG

Potwierdziła się bardzo dobra forma buskich pływaków. W startach indywidualnych,  plasowali się w czołówkach dystansów.

W wyścigu na 100 m stylem klasycznym zajęli trzy pierwsze miejsca, a należały one do Weroniki Kuc (12 lat), Amelii Kwiatkowskiej (13 lat) i Mikołaja Przodo (13 lat). W kategorii 13 latków drugie miejsce zdobył również Igor Litwiński, natomiast Angelika Brutkowska była trzecia w roczniku 14 lat.

Spektakularny styl motylkowy wręcz należał do Unii Busko. Milena Skoczylas  wygrała wyścig wśród kobiet (14 lat). W gronie 13 latków Mikołaj Przodo uplasował się na pierwszym miejscu. Dwa pierwsze miejsca należały również do 12 latków - Weroniki Kuc i Franciszka Gawlika. W tej samej kategorii drugie miejsce zajęła Magdalena Grochowina, a czwarte Oliwia Wnuk.

W konkurencji na dystansie 200 m stylem dowolnym kobiet na drugim miejscu uplasowały się: Milena Skoczylas (14 lat) i Magdalena Grochowina (12 lat). Michalina Kuc stanęła na podium obok koleżanki klubowej uzyskując trzecią pozycję. W grupie mężczyzn podium należało do: Franciszka Gawlika (12 lat) - pierwsze miejsce, Mieszka Papiera (14 lat) - drugie miejsce oraz Igora Litwińskiego (13 lat) - trzecie miejsce.

Rywalizacja w morderczym wyścigu na 400 m stylem zmiennym przyniosła buskim pływakom powody do dumy.  W kategorii 13 latków Amelia Kwiatkowska i Mikołaj Przodo zajęli najwyższe miejsca na podium, tak samo jak o rok starsza Michalina Kuc. Mieszko Papier był drugi.

W stylu grzbietowym Jakub Bisikiewicz (13 lat) zdobył trzecią pozycję.

Pojedynek w wyścigach sztafetowych na dystansie 4 x 50 m stylem zmiennym w kategorii 13 lat wygrała ekipa w składzie: Amelia Kwiatkowska, Mikołaj Przodo, Franciszek Gawlik i Weronika Kuc. W kategorii 14 latków Mieszko Papier, Angelika Brutkowska, Milena Skoczylas i Bartosz Lachowski uplasowali się na trzeciej pozycji, natomiast Oliwia Wnuk, Igor Litwiński, Michalina Kuc i Jakub Bisikiewicz na czwartej-.

b_750_463_16777215_00_images_DSCN7491.JPG

Dyplomy podczas zawodów wręczał Robert Dąbal - po dyrektora Buskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Busku-Zdroju.

W zawodach wyłoniono najlepszą zawodniczkę i najlepszego zawodnika - pływaczka Barakudy Starachowice Aleksandra Sierpień oraz Jan Król - KSZO Ostrowiec Świętokrzyski otrzymali nagrody pieniężne ufundowane przez Przewodniczącego Rady Miejskiej w Busku-Zdroju Roberta Burchana.

Ze względu na trwającą pandemię zawody odbyły się bez udziału publiczności. Transmisja live, dzięki uprzejmości Telewizji Ponidzie umożliwiła zdalne kibicowanie pływakom bez względu na miejsce.

Ostatnia- finałowa runda Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej odbędzie się 17 października na pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest finansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój. Za nawodnienie zawodników Unii Busko-Zdrój odpowiada Buskowianka - naturalna woda mineralna z Uzdrowiska. Sponsorem Buskich pływaków jest Dolina Nidy i Realnet Nieruchomości.