• buskowianka

Decyzją Zarządu Świętokrzyskiego Okręgowego Związku Pływackiego troje buskich pływaków zostało powołanych do Kadry Młodzików Województwa Świętokrzyskiego.

Amelia Kwiatkowska, Weronika Kuc i Mikołaj Przodo - to zawodnicy MUKS UNIA z największymi sukcesami w ubiegłym roku.

b_300_250_16777215_00_images_109721717_2734981100116344_2947409407730162688_o.jpg

Zgrupowanie kadry odbyło  się od 19 do 31 sierpnia. Najlepsi pływacy z regionu w wieku 12 - 13 lat szkolili swoje umiejętności na Pływalni Orka w Kielcach po okiem trenerów klubu Korona Swim Kielce.

Do Kadry Wojewódzkiej Młodzików powoływani są zawodnicy, którzy zajmują miejsca na podium w Świętokrzyskiej Lidze Pływackiej oraz uzyskują wysokie wyniki według tabel punktowych podczas zawodów rangi mistrzowskiej: Letnich i Zimowych Mistrzostw Okręgu świętokrzyskiego czy Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików 12 i 13 lat.

Liczba zawodników powołanych do kadry uzależniona jest od przyznanych miejsc przez Świętokrzyską Federację Sportu. Weryfikacja zawodników odbywa się na podstawie "zestawu prób sprawności fizycznej", na którą składają się: próba sprawności stylem własnym, wszechstronność stylowa - osiągnięcie wymaganego czasu na poziomie klasy sportowej oraz wytrzymałość tlenowa (przy dystansie 400 m stylem dowolnym). Ostateczny skład kadry wojewódzkiej zatwierdza Zarząd Świętokrzyskiego Związku Pływackiego.

b_300_250_16777215_00_images_118692703_625150091746652_8427840102441753748_n.jpg

W tym roku , ze względu na sytuację panującą w kraju część zawodów pływackich została odwołana. Decyzja Zarządu ŚOZP co do składu kadry wojewódzkiej poprzedzona była analizą wyników i czasów indywidualnych.

Amelia Kwiatkowska (13 lat), trenowana przez Adriana Szumilasa, w 2019 roku stanęła na podium dokładnie  32 razy. Oprócz zawodów ligowych zdobyła brązowy medal za dystans 200 m stylem klasycznym podczas II Rundy Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików 12 lat, które odbyły się 1 czerwca 2019 w Mielcu, 3 medale podczas Letnich Mistrzostw Okręgu Województwa Świętokrzyskiego oraz 7 w zimowej edycji tych zawodów. Specjalizuje się w stylu klasycznym, jej drugim konikiem jest ściganie się stylem grzbietowym.

Weronika Kuc, dwunastolatka, która w tym roku zaczęła trenować w najstarszej grupie MUKS UNIA w zeszłym roku uzyskała poziom sportowy 12 latki i dzięki temu mogła wystartować w Zimowych Mistrzostwach Okręgu Świętokrzyskiego (poza klasyfikacją). Pod opieką trenera Michała Majewskiego uzyskała 29 miejsc na podium , triumfując praktycznie w każdym stylu pływackim.

b_300_250_16777215_00_images_118469478_332140041483835_7214567050790513157_n.jpg

Mikołaj Przodo - kolejny buski żabkarz również trenowany przez Adriana Szumilasa, stał na podium z brązowym medalem za dystans 200 m stylem klasycznym podczas II Rundy Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików 12 lat.  Zdobywał medale podczas Letnich i Zimowych Mistrzostw Okręgu a w sumie stał na podium 21 razy.

Wszyscy zawodnicy uplasowali się na czwartych pozycjach w swoich kategoriach wiekowych w klasyfikacji generalnej zawodników  SOZP na koniec 2019 roku.

Gratulujemy zawodnikom i trenerom.