• buskowianka
b_300_250_16777215_00_images_DSCN4022.JPG

Zimowe Mistrzostwa Okręgu Świętokrzyskiego można śmiało zaliczyć do udanych - zawodnicy trenowani przez Adriana Szumilasa, podczas dwudniowych rozgrywek pływackich, które odbyły się w połowie listopada, wywalczyli 19 medali uzyskując 4 miejsce w statystyce medalowej w kategorii młodzik.

W zawodach wzięło udział 7 klubów zrzeszonych w Świętokrzyskim Okręgowym Związku Pływackim: KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, LKS Delfin Połaniec, MUKP Korona Swim Kielce, MUKS UNIA Busko-Zdrój, SKP Barakuda Starachowice, SL Salos Cortile Kielce, UKS Wodnik Końskie.

Kielecka Pływalnia FOKA przez dwa dni była centralnym punktem na mapie świętokrzyskiego pływania. 120 zawodników startowało w 644 startach indywidualnych i 59 startach sztafetowych. Wśród nich nasi zawodnicy, którzy zdobyli:

Amelia Kwiatkowska (rocznik 2007) - złoty medal za dystans 200 m stylem zmiennym - kat. młodzik, trzy srebrne medale: dwa za dystans 200 m stylem klasycznym (kat. młodzik i open) oraz za 100 m stylem klasycznym w kategorii młodzik, dwa brązowe medale: za 100 m stylem klasycznym w kat open oraz 200 m stylem grzbietowym - kat. młodzik, dwa czwarte miejsca: za 100 m stylem zmiennym i 50 m stylem klasycznym (kat. młodzik), trzy szóste miejsca za 200 m stylem zmiennym, 50 m stylem klasycznym oraz 200 m stylem grzbietowym(kat. open),

Milena Skoczylas (rocznik 2006) - 3 srebrne medale (200 m stylem motylkowym, 200 m stylem zmiennym, 100 m stylem motylkowym - kat. młodzik), brązowy medal - 200 m stylem motylkowym w kategorii open, dwa 6 miejsca (100 m stylem motylkowym - kategoria open, 50 m stylem motylkowym - kat. młodzik)

Mikołaj Przodo (rocznik 2007) - dwa srebrne medale za 200 i 100 m stylem klasycznym (kat. młodzik), brązowy medal za dystans 200 m stylem klasycznym (kat. open), dwa czwarte miejsca za dystanse 100 m stylem motylkowym oraz 100 m stylem zmiennym (kat. młodzik), dwa piąte miejsca za 50 m stylem klasyczym i 200 m stylem zmiennym (kat. młodzik).
Mieszko Papier (rocznik 2006) - srebrny medal za dystans 200 m stylem grzbietowym, dwa brązowe medale: za 50 i 100 m stylem grzbietowym, 4 miejsce w wyścigu na 800 m stylem dowolnym oraz dwa piąte miejsca za 200 i 400 m stylem dowolnym (kategoria młodzik).

Igor Litwiński (rocznik 2007) - brązowy medal za dystans 100 m stylem klasycznym i 4 miejsce za dystans 200 m stylem klasycznym w kategorii młodzik

Michalina Kuc (rocznik 2006) -srebrny medal za dystans 400 m stylem zmiennym w kat młodzik, piąte miejsce za ten sam dystans w kategorii open, 6 miejsce w wyścigu na dystansie 200 m stylem dowolnym;

Angelika Brutkowska (rocznik 2006) - dwa 5 miejsca w kategorii młodzik (200 m stylem klasycznym, 100 m stylem klasycznym), dwa 6 miejsca (50 m stylem klasycznym - kat. młodzik, 100 m stylem klasycznym - kat. open)

Jakub Bisikiewicz (rocznik 2007) - 6 miejsce za dystans 100 m stylem grzbietowym w kategorii młodzik.

W wyścigach sztafetowych buscy pływacy zdobyli:
na dystansie 4 x 100 m stylem zmiennym:
- skład Angelika Brutkowska, Amelia Kwiatkowska, Milena Skoczylas, Michalina Kuc - brązowy medal
- skład Mieszko Papier, Igor Litwiński, Mikołaj Przodo, Jakub Bisikiewicz, - 4 miejsce
na dystansie 4 x 200 m stylem dowolnym:
- skład Milena Skoczylas, Amelia Kwiatkowska, Angelika Brutkowska, Michalina Kuc - 4 miejsce;
na dystansie 4 x 100 m stylem dowolnym:
- skład Amelia Kwiatkowska, Angelika Brutkowska, Michalina Kuc, Milena Skoczylas - 4 miejsce;
- skład Mieszko Papier, Igor Litwiński, Jakub Bisikiewicz, Mikołaj Przodo - 4 miejsce

W zestawieniu multimedalistów Mistrzostw Okręgu znalazło się aż 4 buskich pływaków. Na 21 miejscu - Amelia Kwiatkowska, 28 - Milena Skoczylas, 31 - Mikołaj Przodo a 34 - Mieszko Papier.
W klasyfikacji "najlepszej zawodniczki Mistrzostw" 8 miejsce zajęła Amelia Kwiatkowska, 14 - Michalina Kuc, 15 - Milena Skoczylas, 21 - Angelika Brutkowska natomiast 42 - młodsza siostra Michaliny - Weronika.  W tym samym zestawieniu po stronie "najlepszego zawodnika Mistrzostw" widnieją: Mieszko Papier - miejsce 8, Mikołaj Przodo - miejsce 12, Igor Litwiński - 20, Jakub Bisikiewicz - 21.

Następne mistrzostwa okręgu czekają naszych zawodników w sezonie letnim 2020 roku.

Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój.
Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl

galeria zdjęć - Zimowe Mistrzostwa Okręgu Świętokrzyskiego 2019