b_300_250_16777215_00_images_DSCN4987.JPG

Po dwóch ostatnich rundach Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej zawodnicy MUKS UNIA trenowani przez Michała Majewskiego zdobyli 4 miejsce w klasyfikacji generalnej rozgrywek, spośród 10 klubów zrzeszonych w Świętokrzyskim Okręgowym Związku Pływackim.

Podczas 5 rundy rywalizacji, która odbyła się w Sandomierzu buscy pływacy uplasowali się na 3 miejscu w klasyfikacji klubowej. Była to zasługa zdobytych punktów za starty indywidualne i sztafetowe przez zawodników:
Weronikę Kuc: zawodniczka dwa razy stanęła na drugim stopniu podium  za wyścigi na dystansach 200 m stylami klasycznym i zmiennym; Zuzannę Szybajło, która zdobyła dwa trzecie miejsca za dystanse 50 m stylem dowolnym i grzbietowym; Maksymiliana Karcza, który był trzeci na dystansie 50 m stylem dowolnym, Ewę Srokę i Franciszka Gawlika, którzy jako trzeci dopłynęli do mety na dystansie 100 m stylem dowolnym.  W startach indywidualnych, poza podium, jednak z wysokimi miejscami uplasowali się: Maja Arabska (5 miejsce - 50 m stylem dowolnym), Zuzanna Zalewska (6 miejsce - 50 m stylem dowolnym), Karcz Maksymilian (5 miejsce - 50 m stylem grzbietowym), Filip Schabowski (5 miejsce - 50 m stylem dowolnym), Oliwia Wnuk (6 miejsce - 100 m stylem dowolnym), Magdalena Wróbel (5 miejsce - 100 m stylem dowolnym), Franciszek Gawlik (5 miejsce - 50 m stylem grzbietowym).
W wyścigach sztafetowych 4 x 50 m stylem dowolnym drużyna w składzie: Oliwia Wnuk, Ewa Sroka, Magdalena Wróbel i Weronika Kuc, zdobyła 3 miejsce. Dwie pozostałe ekipy (Zuzanna Szybajło, Julia Lackorzyńska, Zuzanna Zalewska, Maja Arabska oraz Ksawery Smoliński, Filip Schabowski, Artur Władny, Maksymilian Karcz) wywalczyły miejsca czwarte.

6 - finałowa Runda Małej Ligi, która odbyła się pod koniec listopada na pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim zgromadziła 196 zawodników z 10 klubów naszego województwa.  Ostatnie zawody dzieci w wieku 9 - 11 lat w 2019 roku zmotywowały pływaków do ukazania bardzo wysokiej formy i determinacji w zdobywaniu jak najlepszych wyników. Weronika Kuc dwa razy stanęła na najwyższym stopniu podium za dystanse 200 m stylem dowolnym i 100 m stylem grzbietowym. Zuzanna Szybajło była trzecia w wyścigu na 100 m stylem zmiennym, Franciszek Gawlik - drugi a Ewa Sroka trzecia na dystansie 200 m stylem dowolnym. Na trzeci stopień podium wskoczyły również dwie sztafety MUKS UNIA (Oliwia Wnuk, Magdalena Wróbel, Weronika Kuc, Ewa Sroka oraz Filip Schabowski, Artur Władny, Franciszek Gawlik, Antoni Krzak).

Po zakończonych zmaganiach w trakcie Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej 2019 progresja zawodników MUKS UNIA wyniosła ponad 98 %.
W generalnej punktacji klubowej pierwsze miejsce zdobyli pływacy KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, drugie - Korona Swim Kielce, trzecie miejsce na podium należało do Barakudy Starachowice. MUKS UNIA zdobyła jakby się mogło zdawać najgorsze dla sportowców- czwarte miejsce, jednak bardzo dobrze rokujące na przyszłość.

W generalnej klasyfikacji indywidualnej na duże uznanie zasługuje dziewięcioletnia Zuzanna Szybajło, która zdobyła 3 miejsce spośród wszystkich zawodniczek w swoim wieku. Ogromna siła walki i dyscyplina zaowocowały również u Weroniki Kuc, która wśród 11 latek była 4 oraz u Franciszka Gawlika, który zdobył miejsce 7.

Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. W zmienionym składzie, ponieważ część zawodników reprezentować będzie nasze miasto w zawodach Dużej Ligi, będą walczyć o kolejne miejsca na podium.

Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój.
Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl