b_300_250_16777215_00_images_DSCN0952.JPG

12 medali i 5 miejsce w klasyfikacji generalnej wywalczyła grupa pływaków MUKS UNIA podczas Letnich Mistrzostw Okręgu Świętokrzyskiego odbywających się w dniach 8-9 czerwca na pięćdziesięcio metrowym basenie Pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim.

W zawodach wzięło udział 175 pływaków z 14 klubów: KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, UKS Delfin Połaniec, MUKP Korona Swim Kielce, MUKP Orka MOSiR Kielce, MUKS FOKA Sandomierz, MUKS Wodnik Łask, SKP Barakuda Starachowice, SL Salos Cortile Kielce, SSiR Centrum Staszów, UKP Polonia Warszawa, UKS 190 Łódź, UKS SP - 149 Łódż, UKS Wodnik Końskie oraz MUKS UNIA Busko - Zdrój, którą reprezentowali zawodnicy 12 letni i starsi: Maria Rusak, Milena Skoczylas, Magdalena Walczak, Michalina Kuc, Angelika Brutkowska, Miłosz Wiek, Maciej Służalski, Mieszko Papier, Igor Litwiński, Amelia Kwiatkowska, Jan Lis i Mikołaj Przodo.

Zawody podzielone były na 3 bloki startowe, podczas których zawodnicy prezentowali wyścigi we wszystkich stylach pływackich.  Łącznie w trakcie rozgrywek odbyło się 877 startów indywidualnych i 66 sztafetowych.

Zawodnicy MUKS UNIA przedstawili bardzo wysoką formę. Dwunastoletnia Amelia Kwiatkowska triumfowała w stylu klasycznym zdobywając srebrny medal za dystans 200 m i dwa brązowe (dystanse 50 i 100 m) w kategorii młodzik. Jej wynik za wyścig na 200 m był również piątym czasem w kategorii Open, co jest ogromnym sukcesem zawodniczki.  Amelka była też piąta na dystansie 200 m stylem grzbietowym w kategorii młodzik.

Jej starszy kolega - Jan Lis, w kategorii Open zdobył trzy brązowe medale w żabce: za dystanse: 50m, 100m i 200 m.

Rówieśnik Amelki - Mikołaj Przodo (kategoria młodzik) stanął na podium z brązowym medalem za wyścig na 200 m żabką. Oprócz tego był czwarty za 50 m stylem klasycznym,  piąty - za 100 m stylem motylkowym i 100 m stylem klasycznym oraz szósty za dystans 50 m stylem motylkowym.

Styl grzbietowy należał do Mieszka Papiera. W dwóch wyścigach (na 100 i 200 m) zdobył srebrny medal a tym samym wice mistrzostwo okręgu świętokrzyskiego w kategorii młodzik. Ponad to uplasował się na piątej pozycji na dystansie 50 m stylem grzbietowym oraz na szóstej - na 400 m stylem dowolnym.

Trzynastoletnia Milena Skoczylas po walce na 200 m stylem motylkowym stanęła na drugim stopniu podium zdobywając medal srebrny.

Będący w kadrze województwa świętokrzyskiego Miłosz Wiek zdobył dwa brązowe medale (za 200 m stylem dowolnym i 50 m stylem motylkowym). Był również czwarty na dystansie 50 m stylem dowolnym i piąty na 800 m tym samym stylem.

Poza "pudłem", lecz z wysoko punktowanymi miejscami  za dystans 200 m stylem klasycznym w kategorii młodzik znaleźli się Angelika Brutkowska (piąte  miejsce) oraz Igor Litwiński (szóste miejsce).

Wyścigi sztafetowe nie przyniosły buskim pływakom miejsca na podium. Czwarte miejsca zdobyły następujące składy:
 - Milena Skoczylas, Amelia Kwiatkowska, Magdalena Walczak, Maria Rusak - 4 x 200 m stylem dowolnym w kategorii open,

- Maciej Służalski, Mieszko Papier, Miłosz Wiek, Jan Lis - 4 x 200 m stylem dowolnym w kategorii open,
- Mieszko Papier, Igor Litwiński, Mikołaj Przodo, Miłosz Wiek - 4 x 100 m stylem dowolnym w kategorii młodzik,
- Mieszko Papier, Mikołaj Przodo, Miłosz Wiek, Igor Litwiński - 4 x 100 m stylem zmiennym w kategorii młodzik.
Na piątym miejscu uplasowały się dziewczyny: Amelia Kwiatkowska, Angelika Brutkowska, Milena Skoczylas, Maria Rusak za 4 x 100 m stylem zmiennym w kategorii open, na szóstym: Michalina Kuc, Angelika Brutkowska, Amelia Kwiatkowska i Milena Skoczylas (4 x 100 m stylem dowolnym).

Letnie Mistrzostwa Okręgu Świętokrzyskiego to zawody rangi mistrzowskiej cyklicznie rozgrywane na 50 m basenie w Ostrowcu Świętokrzyskim. Podsumowują one pierwsze półrocze rozgrywek Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej.

Zadanie publiczne "Uczestnictwo zawodników Międzyszkolnego Uczniowskiego Klubu Sportowego Unia w Letnich Mistrzostwach Okręgu Świętokrzyskiego" jest współfinansowane za środków Powiatu Buskiego.

Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl

galeria