Podopieczni Adriana Szumilasa startowali w kolejnej rundzie zawodów w ramach Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Tym razem zawody odbyły się na 50 metrowej, olimpijskiej pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim.

b_300_250_16777215_00_images_60044538_2465346513497994_3955851886787035136_o.jpg

159 zawodników z 10 klubów województwa świętokrzyskiego rywalizowało w 6 konkurencjach indywidualnych (100, 800 m stylem dowolnym, 200 m stylem grzbietowym, 50 m stylem klasycznym, 100 m  stylem motylkowym, 200 m stylem zmiennym) oraz w sztafecie 4 x 100 m stylem dowolnym. Wśród nich byli buscy pływacy: Jakub Bisikiewicz,  Angelika Brutkowska, Anna Kawecka, Amelia Kwiatkowska, Bartosz Lachowski, Jan Lis, Igor Litwiński, Mieszko Papier, Mikołaj Przodo, Milena Skoczylas,  Maciej Służalski, Miłosz Wiek i Maria Rusak.

Indywidualne i sztafetowe wyniki uplasowały naszych zawodników na 5 miejscu w klasyfikacji generalnej. W kategorii Open (15 lat i starsi) Maria Rusak zajęła 3 miejsce za dystans 200 m stylem grzbietowym, Jan Lis również był 3 na dystansie 50 m stylem klasycznym. Sztafeta w składzie Jan Lis, Igor Litwiński, Jakub Bisikiewicz, Maciej Służalski wywalczyła 5 pozycję.

Trzynastolatkowie tym razem bez podium, ale z wysoko punktowanymi miejscami: Mieszko Papier zakończył wyścig się z 4 miejscem za 200 m stylem grzbietowym i 6 za 100 m stylem dowolnym, Miłosz Wiek zajął 4 pozycję za dystans 100 m stylem dowolnym, był również 5 na odcinku 200 m stylem zmiennym. Milena Skoczylas na 100 m stylem motylkowym była 6, Angelika Brutkowska 5 - w stylu klasycznym na dystansie 50m, W kategorii 13 lat Unia wystawiła dwie sztafety. Rywalizacja dziewcząt (Amelia Kwiatkowska, Milena Soczylas, Anna Kawecka i Angelika Brutkowska) zakończyła się miejscem 6, natomiast chłopców (Mieszko Papier, Mikołaj Przodo, Bartosz Lachowski, Miłosz Wiek) - miejscem 5.

W kategorii dwunastolatków triumfowała Amelia Kwiatkowska. Dwa razy stanęła na najwyższym stopniu podium za dystanse 50 m stylem klasycznym oraz 200 m stylem grzbietowym. Mikołaj Przodo był 2 w stylu klasycznym (50 m) oraz 5 na 200 m stylem grzbietowym.

Była to ostatnia runda Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej w tym roku szkolnym. Jeszcze przed wakacjami najstarsi zawodnicy Unii Busko-Zdrój wystartują w Letnich Mistrzostwach Okręgu Świętokrzyskiego oraz II Rundach Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików.

Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl
Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój.

GALERIA