Na Pływalni „Błękitna Fala” w Sandomierzu odbyła się kolejna – 3 Runda Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej. Wśród sukcesów buskich pływaków triumfował styl klasyczny, za który zawodnicy stanęli na podium aż 4 razy.

158 zawodników z 10 klubów zrzeszonych w Świętokrzyskim Okręgowym Związku Pływackim, 13 kwietnia, rywalizowało w 5 konkurencjach indywidualnych i w wyścigach sztafetowych.  Buską UNIĘ reprezentowała ekipa trenowana przez Adriana Szumilasa w składzie: Jakub Biskiewicz, Angelika Brutkowska, Kacper Grochowina, Michalina Kuc, Amelia Kwiatkowska, Bartosz Lachowski, Jan Lis, Igor Litwiński, Mieszko Papier, Mikołaj Przodo, Maria Rusak, Milena Skoczylas, Maciej Służalski i Miłosz Wiek.

Bardzo pomyślny okazał się styl klasyczny na dystansie 100 m.  Wśród 12 latków wyścig wygrała Amelia Kwiatkowska, Mikołaj Przodo był drugi a na 6 miejscu uplasował się Igor Litwiński. W kategorii 13 lat na najwyższym stopniu podium stanęła Michalina Kuc, trzecia była Angelika Brutkowska.

Niezwykle wyczerpujący dystans 400 m stylem zmiennym nie pokonał buskich pływaków. Miłosz Wiek ukończył go z drugim miejscem pośród 13 latków. W tej samej kategorii, tuż obok podium z czwartym miejscem, uplasował się Mieszko Papier. W kategorii Open na tym dystansie Jan Lis zdobył 5 miejsce.

Wysoko punktowane miejsca zawodnicy zdobyli również za dystans 50 m stylem motylkowym. Mikołaj Przodo był czwarty, Kacper Grochowina (14 lat)  i Miłosz Wiek uzyskali 5 miejsca w swoich kategoriach wiekowych. W stylu grzbietowym, w wyścigu na 50 m Amelia Kwiatkowska była piąta, jej starszy kolega Mieszko Papier – szósty.  Bartosz Lachowski uplasował się na 6 pozycji na dystansie 200 m stylem dowolnym.

W wyścigach sztafetowych 4 x 50 m stylem zmiennym, w kategorii 14 lat drużyna w składzie Amelia Kwiatkowska, Angelika Brutkowska, Mikołaj Przodo, Kacper Grochowina zajęła 4 miejsce, wśród 13 latków Mieszko Papier, Michalina Kuc, Milena Skoczylas i Miłosz Wiek uplasowali się na miejscu 5.

Przed wakacjami, najstarsi pływacy zmierzą się jeszcze w 4 Rundzie Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, która obędzie się w Ostrowcu świętokrzyskim. Poza zawodami ligowymi wezmą udział w zawodach centralnych: II Rundzie Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików 13 lat, oraz zawodach rangi mistrzowskiej: Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostwach Młodzików 12-lat i Letnich Mistrzostwach Okręgu świętokrzyskiego.

Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl
Zadanie publiczne "Wspieranie i upowszechnianie kultury fizycznej w dyscyplinie sportowej pływanie" jest współfinansowane ze środków Gminy Busko-Zdrój.

galeria zdjęć