b_300_250_16777215_00_images_54728917_2384324351600211_7564649495271571456_o.jpg

Pływalnia Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim, w dniach 23 - 24 marca 2019 gościła 193 pływaków  w wieku 12 - 13 lat 17 klubów okręgowych związków pływackich: świętokrzyskiego, małoposkiego, podkarpackiego i warszawsko - mazowieckiego. W I Rundzie Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików wzięła również udział ekipa MUKS UNIA trenowana przez Adriana Szumilasa w składzie: Milena Skoczylas, Amelia Kwiatkowska, Michalina Kuc, Angelika Brutkowska, Mikołaj Przodo, Igor Litwiński, Anna Kawecka, Mieszko Papier i Miłosz Wiek.

Dwudniowe zawody rozgrywały się jednocześnie w Ostrowcu Świętokrzyskim, Krakowie i Gdańsku. Zawodnicy rywalizowali w konkurencjach: 100 m stylem motylkowym, klasycznym, dowolnym i grzbietowym, 200 m stylem grzbietowym, klasycznym i zmiennym, 400 m stylem dowolnym, oraz w sztafetach 4 x 50 m stylem zmiennym i dowolnym.

Wśród zawodników MUKS UNIA najlepsze wyniki osiągnęła Amelia Kwiatkowska. Dwunastoletniej pływaczce zabrakło 1.63 sek. do trzeciego miejsca za dystans 100 m stylem klasycznym. Na podium stanęły zawodniczki klubów Ikar Mielec, Omega Olkusz i Gryf Dębica. Amelia czwarte miejsce zdobyła również za dystans 200 m stylem klasycznym oraz dwa piąte: za dystanse 100 i 200 m stylem grzbietowym.

Wśród chłopców wyróżnił się Mikołaj Przodo, który uplasował się na 6 pozycji za wyścig na dystansie 200 m stylem klasycznym.

Pozostali zawodnicy znacząco poprawili swoje życiówki. W klasyfikacji drużynowej 12 latkowie zajęli 8 miejsce, 13 latkowie - miejsce 13.

II Runda Międzywojewódzkich Drużynowych Mistrzostw Młodzików odbędzie się w czerwcu. Osobno dla zawodników 12 letnich - w Mielcu i 13 - letnich w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Zarząd MUKS UNIA składa podziękowania Robertowi Burchanowi - Przewodniczącemu Rady Miejskiej w Busku-Zdroju, za pomoc w organizacji wyjazdu.

Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl

dzień 1 - galeria

dzień 2 - galeria