Buscy pływacy wzięli udział w Ogólnopolskich Zawodach Pływackich o Puchar Dyrektora MOSiR Kielce, które odbyły się w dniach 23 - 24 lutego 2019 na krytej Pływalni ORKA w Kielcach.

W zawodach wzięło udział 314 zawodników w wieku 9 - 12 lat z 26 klubów pływackich z całej Polski, m.in. z Zawiercia, Ostrowca Świętokrzyskiego, Radomia, Częstochowy czy Pruszkowa. Unię Busko-Zdrój reprezentowali: Franciszek Gawlik, Antoni Krzak, Amelia Kwiatkowska, Mikołaj Przodo, Paulina Rączka, Zuzanna Szybajło, Amelia Ściubisz, Oliwia Wnuk i Zuzanna Zalewska.

Buska żabkarka - Amelia Kwiatkowska dwa razy uplasowała się tuż obok podium na dystansach 100 i 200 m. W stylu dowolnym bardzo dobry wynik na dystansie 50 m uzyskała Zuzanna Szybajło. 9- letnia zawodniczka zdobyła 5 miejsce. W kategorii 11 latków Mikołaj Przodo uzyskał 6 lokatę za dystans 200 m stylem klasycznym. Pozostali zawodnicy poprawili swoje rekordy życiowe, co dobrze rokuje przed kolejnymi zawodami, które odbędą się 9 marca w Końskich.

W rankingu najlepszych zawodników ogólnopolskich rozgrywek buscy pływacy zdobyli:
Kategoria 9 lat: Zuzanna Szybajło - 11 miejsce, Zuzanna Zalewska - 16 miejsce, Paulina Rączka - 17 miejsce, Amelia Ściubisz - 18 miejsce;

kategoria 11 lat: Franciszek Gawlik - 20 miejsce;

kategoria 12 lat (młodzik): Amelia Kwiatkowska - 18 miejsce.

Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko oraz na stronie unia.busko.pl

galeria