9 lutego na pływalni Powiatowego Centrum Sportowego w Staszowie rozegrała się 1 Runda Małej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej.

W zawodach wzięło udział 181 zawodników w wieku 9 - 11 lat z 10 klubów pływackich województwa świętokrzyskiego: KS KSZO Ostrowiec Św., LKS Delfin Połaniec, MUKP Korona-Swim Kielce, MUKP ORKA MOSiR Kielce, MUKS FOKA Sandomierz, MUKS UNIA Busko Zdrój, SKP Barakuda Starachowice, SL Salos Cortile Kielce, SSiR Centrum Staszów, UKS WODNIK Końskie. Unię Busko-Zdrój reprezentowali: Magdalena Wróbel, Oliwia Wnuk, Ewa Sroka, Magdalena Grochowina, Zuzanna Szybajło, Zuzanna Zalewska, Paulina Rączka, Antoni Krzak, Maksymilian Karcz, Weronika Kuc i Franciszek Gawlik.

Młodzi pływacy rywalizowali w 5 dystansach: 50 m stylem dowolnym, 50 i 200 m stylem grzbietowym, 100 m stylem klasycznym, 100 m stylem zmiennym oraz w sztafecie (4 x 50 m stylem dowolnym).

Podopieczni Michała Majewskiego wykazali się bardzo dobrą formą. Najlepszym rezultatem były dwa drugie miejsca Weroniki Kuc (za 100 m stylem zmiennym i 100 m stylem klasycznym). Franciszek Gawlik uzyskał trzecią lokatę za dystans 100 m stylem zmiennym, był również 5 na 200 m stylem grzbietowym. Antoni Krzak uplasował się na 5 pozycji w rywalizacji na 100 m stylem zmiennym.

Udany występ mieli także najmłodsi, 9 letni zawodnicy trenowani przez Norberta Nowaka. Zuzanna Szybajło wywalczyła 5 miejsce na dystansie 50 m stylem dowolnym i 6 na dystansie 50 m stylem grzbietowym. Maksymilian Karcz był 6 w wyścigu na 50 m stylem dowolnym.

Sztafeta dziewcząt w składzie Weronika Kuc, Magdalena Wróbel, Ewa Sroka i Oliwia Wnuk, po zaciętej walce zdobyła 3 miejsce na podium.

Rywalizację w 1 Rundzie rozgrywek wygrali pływali z KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski. Buscy pływacy zajmują miejsce 5.

Rozpoczęte współzawodnictwo w Świętokrzyskiej Lidze Pływackiej to ogromna motywacja dla zawodników do regularnego uczestnictwa w treningach. Następne zawody - 1 Runda Dużej Świętokrzyskiej Ligi Pływackiej, odbędą się w najbliższą sobotę - 16 lutego na Pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wezmą w nich udział zawodnicy 12 letni i starsi. MUKS UNIĘ reprezentować będzie grupa trenowana przez Adriana Szumilasa

GALERIA ZDJĘĆ