W piątek, 1 lutego 2019 w Targach Kielce odbyła się sportowa gala, podczas której ogłoszono wyniki 67 Plebiscytu Sportowego "Echa Dnia". Wśród laureatów, zaszczytne 3 miejsce w kategorii SPORTOWIEC ROKU powiatu buskiego zdobył  Jan Lis - utalentowany żabkarz MUKS UNIA.

Redakcja "Echa Dnia" co roku organizuje Plebiscyt Sportowy, który uznawany jest za najbardziej prestiżowy wśród świętokrzyskich sportowców. Składa się on z dwóch etapów. Pierwszy to głosowanie internautów i czytelników Echa Dnia.  Drugi - to podsumowanie i głosy kapituły.

W piątkowym wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Sportu i Turystyki, władze regionu, parlamentarzyści oraz wybitni sportowcy, min. in olimpijczycy, medaliści mistrzostw świata i Polski, znani trenerzy czy działacze.  W gronie uhonorowanych, oprócz Janka znalazła się sama śmietanka buskiego sportu:
- Drużyna HLB Buskowianka z tytułem DRUŻYNA ROKU
- Marcin Szustak (SPORTOWIEC ROKU) - HLB Buskowianka
- Michał Borczuch - (2 miejsce - SPORTOWIEC ROKU) - Wisła Nowy Korczyn
- Kinga Kowalska  - (4 miejsce - SPORTOWIEC ROKU) - Wisła Nowy Korczyn
- Maciej Kielar (5 miejsce - SPORTOWIEC ROKU) - BMUKS RING

Jan Lis swoją przygodę z pływaniem w MUKS UNIA rozpoczął w 2012 roku. W tej chwili należy do czołówki 14 letnich, Polskich pływaków. W 2018 roku ponad 15 razy stanął na podium w zawodach pływackich rangi wojewódzkiej i ogólnopolskiej. Z dumą reprezentował miasto w Letnich i Zimowych Mistrzostwach Polski Juniorów Młodszych 14 lat gdzie uplasował się w pierwszej dziesiątce na dystansach stylem klasycznym.

foto: Jacek Lis, EchoDnia.eu