3 starty i 3 Finały Mistrzostw Polski.  To efekt ponad rocznych przygotowań do zawodów 14 - letniego Jana Lisa - zawodnika MUKS UNIA Busko-Zdrój trenującego pod okiem Adriana Szumilasa. Zimowe Mistrzostwa Polski Juniorów 14 lat odbyły się w dniach 14 - 16 grudnia 2018r w Olsztynie.

W zawodach wzięło udział 554 zawodników ze 144 klubów  z całej Polski. Podczas trzech dni zmagań można było zobaczyć prawie dwa i pół tysiąca startów we wszystkich stylach pływackich. Rozgrywki podzielone były na eliminacje - dzięki którym możliwe było wyłonienie 20 najszybszych pływaków w danej konkurencji oraz finały A i B - walka o podium i pozycję w elicie najlepszych z najlepszych.

W pierwszym dniu zawodów Janek walczył w eliminacjach z 93 konkurentami. Na dystansie 50 m stylem klasycznym uzyskał czas 31.64 s. co dało mu 13 pozycję i miejsce w Finale B. Warto zaznaczyć, iż zawodnik KS Piątka Chorzów, który wygrał eliminacje był szybszy od Janka o zaledwie 1 sekundę i 5 setnych. W popołudniowym Finale B Janek był pierwszy z czasem 31.32s.

Drugi dzień Mistrzostw to zmagania Janka na dystansie 100 m stylem klasycznym. Eliminacje przyniosły ogromne emocje, gdyż nasz zawodnik wywalczył 4 miejsce (1:07.45) z 77 konkurentami i pewne miejsce w Finale A, w którym zajął 7 pozycję.

Najdłuższy odcinek w stylu klasycznym czekał na buskiego pływaka w niedzielę. Dystans 200 m Janek przepłynął w czasie 2:28.15 i zakwalifikował się do Finału A. Przy okazji udowodnił jak twardzi są pływacy, gdyż Finał Mistrzostw Polski przepłynął z kontuzją barku i zmagając się z bólem wywalczył 9 pozycję.

Wyniki Janka to ogromny i uczciwie wypracowany sukces. To również nagroda za wysiłek wkładany w swoją pasję. 12 treningów tygodniowo to nie mała liczba - a codzienne wstawanie przed 5 rano zostało mu wynagrodzone.

W klasyfikacji generalnej MUKS UNIA zdobyła 59 na 89 miejsc (144 kluby) - jednym zawodnikiem.

Wyniki Jana Lisa realnie ukazują, że szkolenie zawodnika od najmłodszych lat przynosi efekty. Dla jednych pływanie może być rekreacją i sposobem spędzania wolnego czasu. W tym przypadku talent i ciężka praca przekłada się na sukces. Janek ze swoimi "życiówkami" ma otwarte drzwi w najbardziej prestiżowych, sportowych szkołach średnich w całej Polsce. Już teraz dostaje propozycje dalszego szkolenia u najlepszych polskich trenerów.

Wyjazd zawodnika na tego typu zawody wiąże się z dużymi kosztami. Zarząd klubu serdecznie dziękuje Panu Mieczysławowi Sasowi - Zakład Metalowo Kotlarski SAS, który był wyłącznym sponsorem wyjazdu Jana Lisa na Zimowe Mistrzostwa Polski Juniorów 14 lat.

STARTY JANA LISA:

YouTube - 50 m stylem klasycznym - eliminacje