Pływalnia "Rawszczyzna" w Ostrowcu Świętokrzyskim gościła 187 pływaków  z 8 klubów województwa świętokrzyskiego podczas ostatnich w tym roku zawodów z cyklu "Świętokrzyskie Już Pływam", które odbyły się 24 listopada.
Unię Busko-Zdrój reprezentowali: Jakub Małek, Maksymilian Karcz, Maja Kochańska, Lena Lasota, Paulina Rączka, Amelia Ściubisz i Zuzanna Szybajło.

Zawodnicy rywalizowali w stylach: dowolnym, grzbietowym i klasycznym na dystansach 25 i 50 metrów.

Z ekipy buskich pływaków na podium stanął siedmioletni Jakub Małek. Zdobył 2 miejsce za dystans 25 m stylem grzbietowym oraz 3 miejsce za dystans 25 m stylem dowolnym. Przy podium stanęła również Zuzanna Szybajło (8 lat) zdobywając 6 miejsce za dystans 50 m stylem grzbietowym. Pozostali zawodnicy poprawili swoje czasy lub byli na granicy swoich "życiówek".

W mijającym roku do MUKS UNIA dołączyło wielu nowych zawodników, którzy regularnie uczęszczają na zajęcia i doskonalą swoje umiejętności pływackie. Doskonała frekwencja na treningach i zaangażowanie gwarantują dobre przygotowanie do zawodów i sukcesy w nowym roku. Trenerami najmłodszych zawodników są Norbert Nowak i Zbigniew Styczyński.

Zawody z cyklu "Świętokrzyskie - Już Pływam" organizowane przez Świętokrzyski Okręgowy Związek Pływacki to współzawodnictwo dzieci w wieku 7 - 9 lat, które wprowadza je w prawdziwe, profesjonalne rozgrywki pływackie i ukazuje młodym pływakom sportową walkę na zasadach fair - play. W tym roku odbyły sie 4 rundy: w Staszowie, Busku-Zdroju,  Sandomierzu i Ostrowcu Świętokrzyskim.

MUKS UNIA jest częściowo dotowany przez gminę Busko - Zdrój. Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy, Mieczysław Sas - Zakład Metalowo - Kotlarski SAS oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko