b_300_250_16777215_00_images_44940913_2164610283571620_2000716167295008768_o.jpg

Podczas Zimowych Mistrzostw Okręgu Świętokrzyskiego Jan Lis, zdobył srebrny medal za dystans 200 m stylem klasycznym (kategoria Open - 14 lat i starsi) co jest aktualnie trzecim czasem w Polsce na tej odległości.

Zawody te odbyły się 20-21 października na olimpijskiej pływalni Rawszczyzna w Ostrowcu Świętokrzyskim. Razem z Jankiem UNIĘ Busko-Zdrój reprezentowali: Miłosz Wiek, Kacper Grochowina, Bartosz Gluzicki, Maciej Służalski, Milena Skoczylas i Michalina Kuc. W rozgrywkach wzięło udział 125 zawodników z 11 klubów pływackich województwa świętokrzyskiego oraz Rumi i Gdańska.

Na podium stanął również podopieczny trenera Zbigniewa Styczyńskiego Miłosz Wiek (kat. młodzik), który zdobył brązowy medal za dystans 400 m stylem dowolnym. Oprócz tego, Bartosz Gluzicki zdobył 4 miejsce za dystans 400 m stylem zmiennym oraz dwa piąte miejsca w stylu klasycznym (dystanse 50 i 100 m).

b_300_250_16777215_00_images_45043796_2164597016906280_4888651532880314368_n.jpg

Dla Jana Lisa trenowanego przez Adriana Szumilasa, sukces ten to kolejny sprawdzian przed Mistrzostwami Polski do których intensywnie się przygotowuje. W połowie grudnia zawodnik będzie reprezentował nasze miasto w Olsztynie.

MUKS UNIA jest częściowo dotowany przez gminę Busko - Zdrój oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki w ramach Programu "Klub". Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy, Mieczysław Sas - Zakład Metalowo - Kotlarski SAS oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko

galeria - Zimowe Mistrzostwa Okręgu Świętokrzyskiego - Ostrowiec Świętokrzyski 2018