Najmłodsi zawodnicy MUKS UNIA pod koniec września startowali w 3 rundzie zawodów z cyklu "Świętokrzyskie - Już Pływam!", które odbyły się na Pływalni Krytej "Błękitna Fala" w Sandomierzu.

W pływackich rozgrywkach rywalizowali z 94 zawodnikami z 6 klubów województwa świętokrzyskiego: KS KSZO Ostrowiec Świętokrzyski, MUKP Korona Swim Kielce, MUKP Orka MOSiR Kielce, MUKS Foka Sandomierz, MUKS UNIA Busko-Zdrój oraz SSiR Centrum Staszów. Podopieczni Norberta Nowaka (Zuzanna Kowalska, Julia Kubala, Jakub Małek, Mateusz Kwiatkowski, Zuzanna Szybajło, Lena Lasota, Julia Ragan, Nadia Margosiak, Paulina Rączka, Ksawery Smoliński i Maksymilian Karcz) z ogromną dumą reprezentowali barwy swojego klubu, uzyskując wysokie wyniki w startach indywidualnych.  7 letni Jakub Małek zdobył 3 miejsce za dystans 25 m stylem dowolnym, 8 letnia Lena Lasota - 3 miejsce za dystans 50 m stylem grzbietowym oraz 4 - za dystans 50 m stylem dowolnym.

Zawody te były również debiutem dla 4 buskich pływaków: Pauliny Rączki, Zuzanny Szybajło, Mateusza Kwiatkowskiego i Maksymiliana Karcza. Nowi zawodnicy ukazali wysoki poziom i duży talent zdobywając: Zuzanna Szybajło (8 lat) - 2 miejsce za dystans 50 m stylem grzbietowym oraz 3 miejsce za dystans 50 m stylem dowolnym, Maksymilian Karcz (8 lat) - 2 miejsce za dystans 50 m stylem grzbietowym, Mateusz Kwiatkowski (7 lat)- dwa 4 miejsca za dystanse 25 m stylem dowolnym oraz 25 m stylem grzbietowym.

Sztafeta dziewcząt (Julia Ragan, Zuzanna Szybajło, Nadia Margosiak, Lena Lasota) na dystansie 4 x 25 m stylem dowolnym uplasowała się na 2 miejscu.

Ostatnie zawody w tym roku, w których wezmą udział buscy pływacy w wieku 7 - 9 lat odbędą się 24 listopada w Ostrowcu Świętokrzyskim.

MUKS UNIA jest częściowo dotowany przez gminę Busko - Zdrój oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki w ramach Programu "Klub". Sponsorem buskich pływaków jest Dolina Nidy, Mieczysław Sas - Zakład Metalowo - Kotlarski SAS oraz Grupa PSB i Sklepy Mrówka.
Wszystkie aktualności klubu dostępne na fb: www.facebook.com/uniabusko

GALERIA - 3 RUNDA - ŚWIĘTOKRZYSKIE JUŻ PŁYWAM! - SANDOMIERZ 2018